3D printing – Starten på en ny industriell revolusjon?

Tidligere har forskjellige produkter blitt produsert gjennom mer eller mindre komplekse prosesser. Dette har skjedd på en slik måte at vi mennesker har samlet ressurser som lær gjennom å jakte på dyr, hogget trær for å bygge hus eller brukt støpejern for å lage redskaper vi er nødt til å ha for å overleve.

 

Både i dag og i fremtiden er det mulig at dette ikke lenger er tilfellet, hvor mange mener at vi står overfor en ny industriell revolusjon som kan endre måten vi produserer på og hvor vi faktisk produserer nye produkter. Dette gjøres mulig gjennom det som kalles å 3D-printe.

 

 

Hva er en 3D-printer og hva gjør den?

En 3D-printer er en type maskin som printer ut tredimensjonale ting, eller konstruksjoner som kan benyttes i alle verdens forskjellige sammenhenger. Man kan altså designe hva 3D-printeren skal skrive ut, etter egne behov og ønsker gjennom tilpassede programmer for tredimensjonale modeller eller man kan finne såkalte “blueprints” på Internett. 3D-printing fungerer på en slik måte at den tilføyer et gitt flytende materiale (avhengig av hva man ønsker å lage), som skaper et gitt produkt fra egentlig ingenting. Måten dette fungerer på er at materiale blir varmet opp slik at det kommer ut i flytende masse og stivner øyeblikkelig når det kommer ut av printeren. 3D-printeren bruker den flytende massen til å legge lag eller “skiver” som bygger seg nedenfra og opp.

 

Syntes du dette høres vanskelig ut, kanskje til og med umulig? Da syntes jeg at du skal tenke over at 3D-printing har foregått siden 80-tallet og med den teknologiske utviklingen av samfunnet vi i dag opplever, er det mulig at om kun få år er en slik printer allemannseie. Hvis du syntes dette er interessant vil jeg anbefale å sjekke ut denne videoen som viser hvordan en 3D-printer fungerer:

 

 

Fra produksjon til 3D-print

Mulighetene for hva en slik 3D-printer kan brukes til omtrent uendelig. Med riktige materialer kan det produseres klær på en rask måte og billig måte, det kan produseres hele hus hvis 3D-printeren er stor nok, og alt av forskjellige ting som proteser som kan brukes i medisinsk sammenheng, flydeler til passasjerfly eller mer praktiske ting som verktøy. Alt kan produseres i løpet av et lite øyeblikk hvor som helst i verden. Det vil dermed ikke lenger være nødvendig å designe et nytt produkt i Norge, for å produsere produktet i et lavkostland på andre siden av jordkloden, for igjen å frakte produktet tilbake til Norge hvor varen blir konsumert. Istedenfor vil for eksempel hver husstand investere penger i en 3D-printer, som tillater produksjon av alt man kunne ønske hjemme i sitt eget hjem.

 

 

Hva vil 3D-printing videre føre til? 

Ettersom man kan produsere eller “printe” omtrent hva som helst, hvor som helst, når som helst, utfordrer dette dagens produksjonsmetoder vi benytter oss av. Ikke bare utfordrer slik teknologi produksjonsmetoder, men også arbeidsprosesser vil bli påvirket – spesielt innenfor kreative og skapende bransjer hvor dette kan være med å bidra til større nyskapning og innovasjon. Det er dermed også nærliggende å anta at samfunnet også vil bli påvirket. Når den fysiske produksjonen av sko, klær, telefoner, TVer, spillkonsoller, lamper, stoler, bord og briller osv. blir digitalisert og automatisert fordi dette både er billigere og mer effektivt, hva vil skje når mennesker ikke lenger er konkurransedyktige?

 

 

man-845847_1280

 

 

 

Hvis dette innlegget falt i smak og du rett og slett ikke kan vente med å få kloa i en slik 3D-printer (eller ikke) syntes jeg du skal sjekke ut denne linken. Derimot hvis du fortsatt er usikker og gjerne vil tilnærme deg mer informasjon, anbefaler jeg deg å sjekke ut denne andre linken for mer liknende og relevant informasjon hos mine klassekameraters blogger.

 

————————————————————————————————————————

Kilder: 

Krokan, Arne. 2013. Nettverksøkonomi. 1. Utg. Oslo:  Cappelen Damm AS.

http://www.tu.no/it/2014/10/26/slik-kan-3d-printing-endre-industrien-for-alltid

http://forskning.no/stub-teknologi-materialteknologi/2008/04/trenger-du-ting-trykk-print

https://no.wikipedia.org/wiki/3D-printing

http://forskning.no/arkitektur-informasjonsteknologi/2013/05/3d-print-revolusjonerer-designyrket

One thought on “3D printing – Starten på en ny industriell revolusjon?

Leave a Reply